13. KONGRES PILANARA JUGOISTOČNE EUROPE
17.11.2022. / Vinkovci (Bjelin Spačva), Hrvatska

2018. godina

Završen 9. Kongres pilanara jugoistočne Europe:

ZAŠTITA ŠUMA I KADROVI TOP TEME: Drvna industrija ključna za opstanak ruralnih područja!

Nikad veća potražnja za sirovinom, uz teško zdravstveno stanje šuma i sve izraženiji nedostatak radnika glavni su izazovi na koje su ukazali pilanari na 9. Kongresu pilanara, koji se u srijedu, 26.9. održao u Slavonskom Brodu.

U dvorani „Ivana Brlić Mažuranić“ okupili su se predstavnici pilanske industrije, šumarstva, vodeći proizvođači tehnologija i drugi sudionici, kojima su se obratili Stjepan Vojinić – predsjednik Hrvatskog drvnog klastera, Edo Oblak – direktor Zavoda „Slo-les”, Diego Benedetti  iz Europske udruge pilanske industrije, Silvija Zec u ime Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, zamjenik župana Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković, zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoje Andrić i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, koji je u ime predsjednice RH otvorio Kongres.

U iščekivanju Zakona

Osim mobilizacije dodatnih količina sirovine, koja je jedna od ključnih tema, sudionici su se dotaknuli Zakona o preradi drva o čijim odrednicama postoji veliki stupanj suglasnosti svih dionika u drvno-prerađivačkom procesu, kao i o  kretanjima na međunarodnim tržištima drvnih proizvoda, europskoj sektorskoj politici, dostupnosti i raspodjeli sirovina, primjeni novih tehnologija pridobivanja sirovine, sušenja, kao i održavanja i pripreme alata.

Hrvatske šume su glavni partner industriji

Partnerstvo Hrvatskih šuma d.o.o. i drvne industrije se nastavlja, što se moglo vidjeti kroz otvorenu komunikaciju i zapaženo sudjelovanje Uprave HŠ na Kongresu. Najavljen je niz novih investicija u šumarsku opremu i tehnologije, rješenje pitanja isporuke sirovine kroz aneks pisma razumijevanja za prodaju trupaca te mobilizacija dodatnih količina drvne biomase. „Imamo ambiciju više rasti i razvijati se u iduće 4 godine, nego što je to bilo u proteklih 20-25 godina“, kazao je predsjednik Uprave Jakupčić te upozorio kako su zaštita šuma i kadrovi top teme o kojima ovisi cijeli sektor. Jakupčić je govor zaključio molbom predstavnicima drvne industrije: „Budite eko-efikasni, odnosno, ostvarite profitne ciljeve, ali trošite što manje resursa, proizvodite manje otpada i manje zagađujte okoliš“.  

Alarmantno zdravstveno stanje šuma

Zaštita šuma postala je jedna od dominantnih aktivnosti šumarske struke. Upozoreno je na zabrinjavajuće stanje u šumama – hrastova mrežasta stjenica vrlo agresivno napada hrast, dok je od ukupno 12 milijuna kubika zalihe jasena čak 4 milijuna zaraženo štetnicima.

Očekivani pad cijena

Europske sektorske institucije, koje pomno prate događanja u Hrvatskoj i regiji, dale su pregled potražnje za drvom na svjetskom tržištu. Dok u Europi prevladava porast potražnje za mekim drvom, Hrvatska i susjedne zemlje posebno su istaknute kao konjukturna tržišta tvrdog drva. Neki veliki svjetski trgovci tvrdim drvom navode da je potražnja za tvrdim drvom na vrhuncu i da se u narednim mjesecima može očekivati pad cijena od 15 do 20 posto.

Bez automatizacije nema napretka

Vodeći tržišni igrači, čija je razina investicija u inovacije na zavidnoj razini, iz Broda šalju jasnu poruku: bez automatizacije i digitalizacije sektor se neće moći nositi s konkurencijom. Tvrtke u razvijenim državama već godinama ulažu u strojeve i opremu i u tome kasnimo 20 godina. Količine sirovine su ograničene i potrebna je puno veća učinkovitost.

Tko će raditi u pilanama?

Interes za sektorsko obrazovanje je poražavajući, poručili su pilanari i srednjoškolski profesori, koji muku muče s kadrovima. Sve je manje upisanih u strukovne škole i fakultete, što, uz alarmantne demografske podatke o iseljavanju stvara velike probleme s raspoloživom radnom snagom. Predviđanja nisu dobra, a upravo su drvno-prerađivački pogoni ključni za opstanak ruralnih područja kao jedni od većih poslodavaca. Usvajanje novih znanja i tehnologija sektoru bi trebalo donijeti nove potencijale za razvoj, kazao je predsjednik Hrvatskog drvnog klastera Stjepan Vojinić.

Studijska posjeta uspješnim drvoprerađivačima

Pred-kongresne aktivnosti započele su već u utorak, 25.9., studijskom posjetom lokalnim proizvodnim objektima i šumama u Slavoniji. Vrata pogona otvorile su tvrtke Furnir Otok (proizvodnja hrastovih furnira), Uni Viridas (kogeneracija na drvnu biomasu) i Hrast Strizivojna (proizvodnja parketa), što je oduševilo prisutne drvoprerađivače i proizvođače tehnologije. Stanje u šumi spačvanskog bazena sudionicima su pokazali predstavnici Uprave šuma Vinkovci.

Priznanje za doprinos sektoru

Hrvatski drvni klaster promovira i istaknute pojedince i tvrtke koji svojim radom i dugogodišnjom posvećenosti daju obol razvoju drvno-prerađivačke industrije. Dobitnici priznanja za doprinos razvoju sektora su: Murat Pašić (Sherif Group), Ante Mijić (Ante Mijić – Quercus), Mato Ravlić (Hrast Strizivojna).

Značajna podrška iz EU i regije

U Slavonskom Brodu boravila je velika delegacija pilana iz Slovenije okupljena oko Zavoda Sloles, kao i brojne tvrtke iz Bosne i Hercegovine i Srbije, koje u mnogim aspektima prate hrvatske primjere dobre prakse. Ovogodišnji kongres, u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera, održan je pod pokroviteljstvom predsjednice RH, Hrvatskog sabora, Ministarstva poljoprivrede RH kao i Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije.  Organizatori posebno zahvaljuju tvrtkama: Weinig, Prochrom-comp, ISELI, TIMBETER, Drvobrusiona Sušec, Mühlböck, Polytechnik, Möhringer, Nigos, KBE/Kohlbach, Urbas, H.I.T. Maschinenbau, Euromarkt, Termolegno, Manšped, Biocal, Tehno filter, Primostroj, Fill, J&T Technology.

 

PRIJAVE U TIJEKU:

9. Kongres pilanara jugoistočne Europe – Slavonski Brod, 25.-26.09.2018.

U Slavonskom Brodu će se 25.-26.9. ove godine održati 9. Kongres pilanara jugoistočne Europe. Radi se o centralnom okupljanju predstavnika pilanske industrije iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije i drugih okolnih zemalja koji je prepoznat i na europskom nivou, o čemu svjedoči sve veći broj inozemnih sudionika, posebno iz Austrije, Njemačke, Italije, kao i predstavnika europskih udruženja iz Bruxellesa. Tematski fokus ovogodišnjeg kongresa bit će mobilizacija dodatnih količina sirovine, povlačenje sredstava iz EU fondova te osiguranje konkurentnosti sektora uz pomoć inovacija te tehnoloških dostignuća industrije 4.0

Pridružite nam se!

Saznajte više o ključnim strateškim, tehnološkim i komercijalnim novostima na području primarne prerade drva, cijenema piljene građe, tehnologijama sušenja, nabavi trupaca, proizvodnji peleta i električne energije iz drva i još mnogo toga!

Predstavite se!

Sudjelovanje na Kongresu je prilika za proširenje mreže potencijalnih kupaca, kao i upoznavanje s politikama koje će odrediti daljnji razvoj sektora u zemljama jugoistočne Europe. Kongres je najbolja prilika za interakciju, umrežavanje i vidljivost dobavljača tehnologija.

Upoznajte partnere!

Veliki broj međunarodnih organizacija, lokalnih i regionalnih vlasti, udruga iz EU i zemalja partnera aktivno podupire Kongres pilanara. Ovogodišnji partneri Kongresa bili su Europska udruga pilana (EOS) i Europska konfederacija drvne industrije (CEI-Bois).

Jezici

Radni jezici su hrvatski i engleski. Osiguran je simultani prijevod.

Gdje?

KAZALIŠNO KONCERTNA DVORANA
“IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ”

Trg Stjepana Miletića 12
35000 Slavonski Brod

 

https://youtu.be/p4n6hAUfnbU