13. KONGRES PILANARA JUGOISTOČNE EUROPE
17.11.2022. / Vinkovci (Bjelin Spačva), Hrvatska

2016. godina

Kongres pilanara potvrdio: Inženjeri dolaze u industriju bez prakse! Brusači se školuju ilegalno

Preko 230 sudionika 7. Kongresa pilanara jugoistočne Europe u Slavonskom Brodu intenzivno raspravljalo o prilikama u sektoru. Prerada drva polako zauzima svoju prirodnu poziciju u gospodarstvu, budući da je 48% teritorija RH pod šumom, na šumi bazirani sektor ostvaruje 3,6% BDP, što sve više prepoznaju i nadležne institucije. Naime, ovogodišnji Kongres održao se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, dok je premijer Andrej Plenković u Slavonski Brod uputio svog izaslanika Tugomira Majdaka, zamjenika ministra poljoprivrede.

U svom programu Vlada je  prepoznala drvnu industriju kao strateški važan sektor, koji već sada s preko 10 posto udjela u hrvatskom izvozu pokazuje izvrsne rezultate, rekao je Majdak otvarajući Kongres. Ponosni smo da u resoru imamo dva izuzetno prosperitetna sektora, to su prehrambena i drvna industrija, nastavio je Majdak, naglasivši da su slični stručni skupovi, gdje se ostvaruje interakcija domaćih i međunarodnih sudionika te suradnja i razmjena ideja svih sektorskih dionika, strateške točke i putokaz za daljnji napredak i prosperitet sektora.

Na Kongresu je predstavljen niz tehnoloških inovacija i najbolje europske prakse u pilanarstvu i proizvodnji energije iz drva iz Njemačke, Austrije, Francuske, Slovenije, Mađarske i Italije, a raspravljalo se o važnim pitanjima edukacije i ulaganja u kadrove te nezaobilaznim temama dostupnosti sirovine.

Kongres je, osim pilanara i predstavnika obrazovnog sustava, okupio i niz predstavnika šumarskih poduzeća, dobavljače tehnologija, trgovce drvom te donositelje odluka na lokalnim, državnim i regionalnim razinama. Kongres se održao uz podršku Europske udruge pilana EOS.

Lokacija konferencije

[mappress mapid=”2″]