13. KONGRES PILANARA JUGOISTOČNE EUROPE
17.11.2022. / Vinkovci (Bjelin Spačva), Hrvatska

Zabrinjavajuće vijesti iz Finske: Izvoz šumskog i drvnog sektora manji za 6% u razdoblju I-VIII 2022

Najveći pad je zabilježila industrija celuloze i papira. Realna vrijednost izvoza industrije celuloze i papira bila je 6,93 mlrd EUR i smanjena je za 10% u odnosu na prethodnu godinu. U isto vrijeme vrijednost izvoza bijeljene sulfatne celuloze smanjila se također za 10%, a obujam za 14%. Vrijednost izvoza papira za časopise smanjena je čak za 17%, a volumen za vrtoglavih 31%. Za fini papir vrijednost izvoza smanjena je za 41%, a obujam je smanjen za 53%. Ohrabruje što je vrijednost izvoza kartona porasla je za 7%, a količinski za 3%.

Vrijednost izvoza šumskih industrija iznosila je 1,33 mlrd. EUR u kolovozu 2022. i realno je smanjena za 1% u odnosu na srpanj prethodne godine. Istodobno je vrijednost izvoza industrije drvnih proizvoda iznosila 3,097 mlrd EUR i realno je porasla za 4% u odnosu na prethodnu godinu. Vrijednost izvoza piljene robe smanjena je za 1%, a količine su manje za 6%. Šperploči je vrijednost izvoza porasla za 6%, dok se obujam izvoza smanjio za 4%.

U razdoblju siječanj-kolovoz 2022. ukupna vrijednost finskog izvoza proizvoda na šumi baziranih industrija iznosila je realno 10,02 mlrd. EUR i smanjena je u odnosu na prethodnu godinu za 6% (deflacionirano indeksom veleprodajnih cijena).

Drastične posljedice rata u Ukrajini vidljive su kroz smanjenje uvoza drvne sirovine, a što je posljedično povezano i s poslovanjem industrije papira i celuloze. U kolovozu je uvoz drva iznosio 0,43 mil. prostornih metara i manji je za čak 56% u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Drvo se više uopće nije uvozilo iz Rusije, ali je 37.000 kubika drva eukaliptusa uvezeno iz Urugvaja, što je činilo 13% uvoza celuloze u kolovozu.

U razdoblju siječanj-kolovoz uvoz drva iznosio je ukupno 3,50 mil. kubnih metara i manji je za 59% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Od uvezenog drva 52% je celulozno drvo, 32% se odnosi na sječku i tek 2% na trupce. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, uvoz celuloznog drva manji je za 63%, uvoz sječke je smanjen za 60%, dok je uvoz trupaca manji za 70%. 43% uvezenog drva potječe iz Rusije, 22% iz Estonije i 17% iz Latvije, objavio je danas Finski institut za prirodne resurse Luke.

Web by DP