13. KONGRES PILANARA JUGOISTOČNE EUROPE
17.11.2022. / Vinkovci (Bjelin Spačva), Hrvatska

RECESIJA I ZDRAVSTVENO STANJE ŠUMA KAO GLAVNE TEME: Završio je 10. Kongres pilanara JIE

RECESIJA U NJEMAČKOJ SE VEĆ ODRAZILA NA PRERADU DRVA: Alarmantni zaključci 10. Kongresa pilanara jugoistočne Europe

10. po redu Kongres pilanara JIE u Slavonskom Brodu (25.-26.09) i ove je godine, okupivši preko 200 domaćih i međunarodnih stručnjaka, obilovao aktualnim temama važnim za sve predstavnike šumarske i drvoprerađivačke industrije u zemljama JIE. Glavne teme su bile prijeteće bolesti u šumama te najava nadolazeće recesije u Europi, kao i njezine posljedice na sektor prerade drva. Usporavanje njemačkog gospodarstva je velika prijetnja za cijelo hrvatsko gospodarstvo, a koliko će snažna biti najavljena kriza, kakvi će biti poremećaji na tržištu, koga će najteže pogoditi i kad je možemo očekivati u punom izdanju, zasad je još uvijek teško prognozirati iako dio prezentiranih statistika već potvrđuje kako se u 2018. dogodilo ozbiljno usporavanje. Glavni zaključak eventa može se sažeti u preporuku kako se sektorski dionici trebaju držati zajedno, koordinirati i zajednički kreirati tržišne strategije, budući da je trgovina drvom jako globalizirana i pod velikim je utjecajem posljedica aktualnog američko-kineskog trgovinskog rata.

ALARMANTNO ZDRAVSTVENO STANJE ŠUMA: Izumire jasen, a hrast je ozbiljno ugrožen

Jedna od važnih tema tijekom rasprava odnosila se na zdravstveno stanje šuma koje su sudionici proglasili katastrofičnim i alarmantnim jer će se zasigurno smanjiti raspoloživost sirovine u narednim godinama i desetljećima. Ubrzanim klimatskim promjenama narušena je stabilnost većine biljnih vrsta u Hrvatskoj (problem je također prisutan i na EU razini), cijela Hrvatska je zaražena opasnom hrastovom mrežastom stjenicom, a najugroženija vrsta drveća je poljski jasen koji je zaražen gljivom Chalarom. Stjenica značajno smanjuje urod sjemena, a hrast odbacuje žir prije nego što sazre, što znači da se značajno smanjuje prirast i možemo već najaviti znatno manje količine prirasta u narednim desetljećima. Znanost trenutno nema odgovarajuće rješenje, a pitanje je hoće li se zaražene šume uopće spasiti. Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić naglasio je kako je „jedino šumarska struka uz pomoć znanstvenih institucija u stanju sanirati i obnoviti šumske sastojine.“ Jasen je, smatra Jakupčić, puno ozbiljniji problem. U Hrvatskoj je pod jasenom 180.000 hektara šuma, a rješenja za invazivnu gljivu Chalaru nema. Neke države, poput Slovačke, Poljske ili Danske, zbog istog razloga morale su u potpunosti posjeći jasenove sastojine.

DEMOGRAFIJA RURALNIH PODRUČJA: Nedostatak radne snage u pilanama

S obzirom na to kako zapadna Europa stalno traži radnike i sirovinu i može ponuditi bolje uvjete, otvara se veliki problem i opasnost za pilane u zemljama JIE, koje su zbog niže kapitalizacije u neravnopravnom položaju prema pilanama iz najrazvijenijih zemalja. Zapravo, nedostatak radne snage ocijenjen je velikom razvojnom prijetnjom za cijeli drvoprerađivački sektor. Plaće od 4.500 KN za najobičnije poslove te oko 5.500-6.500 KN za važnija radna mjesta u pilanama je sektorska realnost. Već sada treba izdvojiti preko 10.000 KN za obavljanje inženjerskih poslova u ruralnim područjima gdje nedostaje najviše stručnjaka. „Jako puno kolega uvozi radnike iz Ukrajine, Indije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja. Svatko tko ima priliku već koristi uvozne kvote jer lokalne radne snage jednostavno nema. Mi vodimo svoju bitku s našim proizvodnim i kadrovskim problemima, Hrvatske šume imaju svoje izazove, ali svi zajedno moramo ruku pod ruku pokušati pronaći optimalna rješenja“ – rekao je Daniel Smiljanić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK.

SVE MODERNIJE TEHNOLOGIJE: Veliki odaziv stručnjaka na jubilarnom 10. Kongresu pilanara

Kongres je započeo u srijedu 25.09. studijskom posjetom tvornici SpinValis koja prerađuje preko 45.000 m3 sirovine koju transformira u visokovrijedne proizvode. Uživo su se sudionici mogli upoznati s novim postrojenjima za proizvodnju energije iz drva, sušionicama, ali i s proizvodnjom masivnog hrastovog namještaja. Vrlo slikovita posjeta uključivala je spektakularnu šumu Radinje na području HŠ-UŠ Nova Gradiška, gdje su se sudionici uvjerili u stanje šuma nakon olujnog vjetra koji je desetkovao jasenove sastojine, odranije ugrožene teškim bolestima. Središnji događaj održao se 26.09. u Slavonskom Brodu, točnije u kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić Mažuranić koja je i ove godine privukla brojne predstavnike drvoprerađivačkog sektora iz cijele regije, ali i drugih europskih zemalja poput Austrije, Njemačke, Belgije, Švedske, Mađarske i Italije. Osim o aktualnim temama tržišne recesije i zdravstvenog stanja šuma, raspravljalo se i o pronalasku dodatnih količina sirovine, korištenju pilanskog ostatka i biomasi, povlačenju sredstava iz europskih fondova te o nužnom napretku sektora uz pomoć inovacija i novih tehnologija. Tehnološki fokus je bio na tehnologijama sušenja drva, kao i na tehnikama održavanja pilanskih postrojenja i oštrenja alata.

KLJUČNE IZJAVE

Jozo Jović, Hrvatski drvni klaster – ”Trebamo biti još glasniji“

„Sektor je do sada bio glasan, ali trebamo biti još glasniji“ – poručio je na samom početku kongresa Jozo Jović u ime Stjepana Vojinića, predsjednika Hrvatskog drvnog klastera aludirajući na nadolazeća, kako se čini, vrlo teška i izazovna vremena. Jović je naglasio kako su iza nas prve faze, naznake određenih recesija koje su često pogađale najslabije tvrtke i države, ali je izrazio mišljenje kako će nova recesija pogoditi one najbogatije zemlje. Referirao se i na gorući problem s bolesnim šumama diljem Hrvatske, jer je njihova tvrtka Bjelin Otok smještena u samom središtu Spačvanske šume. ”Neophodno je što prije pronaći rješenje. Isto tako, moramo naglasiti kako je za sve to jedini krivac čovjek koji izaziva klimatske promjene” zaključio je Jović.

Daniel Smiljanić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK – „Situacija nije kao prije“

„U zadnjih mjesec dana sve više s kupcima razgovaramo o stanju na tržištu. Jasno je da situacija nije kao prije, svi smo svjesni mogućih posljedica recesije“ – istaknuo je Smiljanić. Nadodao je i kako su pilane vrlo važan dio drvne obitelji te podsjetio kako su HGK udruženje i HŠ uložili puno truda u izradu Pisma razumijevanja, čime su pilanama osigurali desetogodišnje ugovore. Najavio je kako treba i dalje nastaviti raditi na ostvarenju glavnog cilja, a to je da se drvna industrija pozicionira na visoko mjesto prioriteta Vlade RH.

Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. – „Ili će oba partnera pobijediti ili oba partnera gube“

„Hrvatske šume su monopolist na tržištu drvnih sortimenata, ali pilanari i drvoprerađivači su jako vrijedni kupci i partneri našeg poduzeća. Za nas je važno imati kupca u susjedstvu, domaćeg drvoprerađivača, što znači siguran plasman i otvoreni kanal distribucije, odnosno lokalne isporuke.“ – istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma i nadodao da „ili oba partnera pobjeđuju ili oba partnera gube.“ Rekao je i kako se sprema javni poziv za prodaju drvnih sortimenata za 2020. godinu koji će biti objavljen početkom 11. mjeseca te istaknuo da su Hrvatske šume i ove godine otvorene za pomoć i pojašnjenja prilikom postupka i procedura prijave.

 

 

Web by DP