12. KONGRES PILANARA JUGOISTOČNE EUROPE
28.10.2021. / Vinkovci (hotel Slavonija), Hrvatska

Preko 200 sudionika na 7. Kongresu pilanara! Rekordan odaziv pilana iz Regije.

7. Kongres pilanara jugoistočne Europe okupio je preko 200 sudionika iz brojnih zemalja, ne samo iz regije, nego i cijele Europe. Skup je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a Kongres je otvorio zamjenik ministra poljoprivrede, Tugomir Majdak, u svojstvu izaslanika Predsjednika Vlade, g. Plenkovića te u ime Ministarstva poljoprivrede.

IZJAVE:

Tugomir Majdak, zamjenik ministra, Ministarstvo poljoprivrede

Drvno-prerađivačka industrija je, uz prehrambenu, vodeća grana proizvodnje u okviru resora poljoprivrede. Novim programom Vlade su osmišljene mjere za daljnji razvoj drvno-prerađivačke industrije, ali isto tako i za poticanje izvoza i finalizacije naših proizvoda u okviru ove industrije.

Ivić Pašalić, predsjednik, Udruženje drvno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore

Došlo je do velikog nezadovoljstva. Posebno u sektoru prodaje sirovine, velik broj malih i srednjih tvrtki je propao. Mi smo u našem udruženju napravili našu strategiju, ona se zove Izgradimo smeđu magistralu, i ugradili smo velik dio toga u nacrt državne strategije, te očekujemo da ova vlada u svoje prioritete stavi izradu te državne strategije.Posebno uvijek stavljamo u fokus pitanje kogeneracije na drvo, jer one su ključne da bi drvna industrija dugoročna bila konkuretna i da bi opstala.

Martina Ravlić Janković, direktorica, Slavonija DI d.o.o.

Bili smo pionir u projektu kogeneracijskog postrojenja. Trenutno smo u razvijanju četvrtog projekta kogeneracija i moram reći da smo imali tu nesreću kao pilot projekt, kao ledolomac, trebalo je puno više vremena nego što se to sad zahtijeva u razvoju kogeneracijskih projekta.

Ivan Pavelić, predsjednik Uprave, Hrvatske šume d.o.o.

Mi imamo pilanarske kapacitete koji su do pet puta veći nego što su naše stvarne potrebe. Ono što je nužno napraviti, a da bismo svi bili zadovoljni je napraviti piramidu završenosti proizvoda, jer bi onda pilanari zaista živjeli od pilanja sirovine, kako i samo ime govori, a ne od prodaje ili preprodaje sirovine i poluproizvoda. Finalna proizvodnja kao sirovinu ne treba imati trupce nego poluproizvod.

Branislav Ilčić, pomoćnik direktora,Srbijašume d.o.o.

 Kad je u pitanju ovakvo okupljanje, mogu vam reći da su ovakvi skupovi dali velik doprinos razvoju prerade drveta u cijeloj regiji. Često imamo dobre poslovne kontakte i jako često razmjenjujemo iskustva i samo na ovaj način možemo ekonomski opterećujuću situaciju nadići. 

Web by DP