13. KONGRES PILANARA JUGOISTOČNE EUROPE
17.11.2022. / Vinkovci (Bjelin Spačva), Hrvatska

I dalje snažan izvoz europskog hrasta u Kinu i Aziju

Proizvođači piljene građe iz tvrdog drva očekuju pad proizvodnje od barem 3% ove godine u odnosu na dvoznamenkasti rast koji je ostvaren 2021. U drugoj polovici ove godine pojavljuje se pad potražnje, i na europskim i na prekomorskim tržištima.

Tome su pridonijele i rekordno visoke cijene energenata, visoka stopa inflacije te rast cijena nekretnina. Mnoge zemlje suočene su s nedostatkom radne snage, a situaciju dodatno komplicira rastući izvoz hrastovih trupaca u Aziju i Kinu. “30% francuskog hrasta izveze se u Aziju i Kinu, čime se ne ostvaruje nikakva dodana vrijednost u Francuskoj, uslijed čega domaće pilane rade na 80% svojih kapaciteta. Ovi podaci izneseni su krajem listopada na Međunarodnoj konferenciji tvrdog drva, a istaknuto je kako je povećan i uvoz piljene građe listača za 15%, uglavnom hrasta, bukve, ali i egzota.

Čini se da Europa i SAD više neće biti glavni izvoznici tvrdih vrsta u Kinu koja sada uvozi velike količine iz Rusije i Tajlanda zbog manjih troškova. Novo europsko tržište polako postaje Indija čije je gospodarstvo ostvarilo rast od 13,5% u posljednjoj godini, a očekuje se i snažan rast građevinarstva u narednih 5-6 godina.

Web by DP